Четвер, 09.05.2024, 22:35Вітаю Вас Гість | RSS
Великолазівський ліцей Баранинської сільської ради
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 328
Форма входу
Головна » 2023 » Травень » 18 » Вишиванка… Вишита сорочка… Оберіг…
23:10
Вишиванка… Вишита сорочка… Оберіг…

Хмарин іскрилось волокно,
розчісував вітрець долину,
білила мати полотно,
щоб вишити сорочку сину.
І хоч життя гірчив полин
(нелегкий хліб діставсь селянці),
та матері ввижався син
дорослим вже, у вишиванці.

 

Вишиванка – символ здоров'я, краси, щасливої долі, родової пам'яті, національної гордості, порядності, чесності, любові, святковості. Вона- символ українця і України. Народ ставився до вишиванки як до святині.

Споконвіку українські жінки і чоловіки свято шанували одяг, а особливо вишиту сорочку. Одягти білу сорочку в неділю чи свято було обов'язковим правилом, відступати від якого не міг навіть  найбідніший селянин. «Хоч латаненька, аби біленька», — каже народне прислів'я у Карпатах. Такі сорочки передавали з покоління в покоління, з роду в рід, берегли як реліквії.

Сорочку не позичали, не продавали, не одягали чужої, аби не «перетягнути»  на себе чужої біди, хвороб і не віддати свого здоров'я разом зі своєю сорочкою. Вишивку робили на комірці, рукаві, по низу - щоб до людини не мало доступу все лихе і недобре, щоб куля не брала козака.

Як вишитий рушник оберігав хату, так сорочка - саму людину від поганих людей, недобрих очей, заздрісних думок. Ставлення до сорочки народ відобразив у приказках і прислів'ях.

«Великолазівський ліцей» цікаво відзначив День вишиванки. Найактивнішими були учні 9-х класів. Вони разом зі своїми класними керівниками організували виховний захід «Вишиванка єднає серця», на якому познайомили присутніх з видами вишивки на вишиванках, характерними для різних областей орнаментами. Їх розповідь поєднувалася з декламуванням віршів, виконанням пісень. А далі було ще цікавіше: команда учнів 9-их класів змагалася з командою вчителів у розважальній грі «Вишивана моя Україна». Емоції, запал, енергія вирували у залі. Гра була надзвичайною.

Весь учнівський та педагогічний колективи ліцею взяв участь у флешмобі «Одягни вишиванку!».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Переглядів: 147 | Додав: ВЛшкола | Рейтинг: 3.3/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Календар
«  Травень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Друзі сайту
Всеукраїнська школа онлайн

Відеозаписи уроків для дистанційного навчання

Ужгородська РДА Ужгородська РДА Освіта.ua МОН Нова українська школа ПедПреса Закарпатська ОР Курси, вебінари, олімпіади. Портал Всеосвіта.
Архів записів